Det smittar

Det känns så härligt när skrivandet smittar av sig! Här hemma har båda barnen börjat knåpa ihop sina egna berättelser om ”Koförskolan”. Häromdagen byggde de också koförskolan i ett spel på spurfplattan! För er som inte känner till mina ljudböcker, finns det två böcker om kon Tora och hennes vänner vars bonde ordnar koförskola om dagarna. Där händer det en del spännande saker vill jag lova!

Att vi vuxna är viktiga förebilder för barnen när det gäller att stödja deras läs- och skrivutveckling, är inget nytt. Jag tror dock inte att alla måste älska att skriva sagor eller romaner. Att ha en positiv inställning och uppmuntra barnens eget utforskande av skriftspråket, tror jag räcker gott. I Skolverkets text Läsmiljö och läsande förebilder i förskolan (2017) finns detta citat:* Forskning har visat att läs- och skriverfarenheter och förhållningssätt till läsning utvecklas långt innan barn börjar skolan (Fast, 2008; Björklund, 2011). *

Så släpp pennan eller tangentbordet fritt för utforskande =)