Sambakungens glassagne och Jösse bagares pepparkakor

I dag testade jag och barnen att göra glassagne. Man skulle kunna beskriva det ungefär som gratinerad marängsviss. Idén fick vi från boken “Lisbet och Sambakungen” av Emma Karinsdotter, som 7,5-åringen lyssnade på för en tid sedan. Visserligen firar vi inte juli- afton som de gör i boken men med tanke på att ena barnet här hemma älskar lasagne och det andra älskar glass, var det extra passande och roligt att testa. Jag råkade dock bränna marängerna något och barnen tyckte väl att det var gott men de var inte överförtjusta. Själv är jag emellertid barnsligt förtjust i marängsviss och glassagne visade sig hålla samma klass för min smak!

imageGlassagne är emellertid inte det första bakverk som vi testar efter att ha lyssnat på en bok eller berättelse. För några år sedan lyssnade vi ofta på “Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen”. Då kände vi oss bara tvungna att testa om det blev riktiga kakor av Jösse Bagares pepparkaks- recept! För att satsen inte skulle bli för stor, fick vi minska på alla mängder av ingredienserna. Kakor blev det faktiskt om än något speciella och väldigt flottiga, om jag minns rätt. Men kul var det!

image