Tjuvkik

Den här veckan bjuder jag på en liten tjuvkik på nästa ljudbok som kommer upp på Refus i vår. Förra veckan gjorde jag som sagt en inspelning av den men ljudkvalitén blev inte bra. Därför måste jag göra om och göra rätt! Ett puffskydd är införskaffat till micken och så får den så kallade “inspelningsstudion” flytta ner till köket eller vardagsrummet igen. Tänkte att det kunde vara trevligt att ha en egen arbetshörna i vårt sovrum, den på förra veckans inlägg. Men det blev för mycket eko i det rummet, trots en stor madrass som absorbent. Ja, här är det amatörstil som gäller, som ni hör! Men kul är det, att jag, som tyckt att teknik minsann inte är något man behöver utan bara en massa prylar som man vill ha, plötsligt tycker mig behöva flera teknikattiraljer och gladeligen springer och köper mig ett eget puffskydd i väntetiden på bussavgången på väg hem från jobbet. Den som känner mig förstår komiken.

Nu till den kommande ljudboken. Den riktar sig till barn i åldern ca 6-9 år och handlar om den snart 7-åriga Edla. Något som gjort mig frustrerad, är hur ofta karaktärer som från början varit underskattade, utanför eller betraktade som fattiga och misslyckade ur samhällets ögon, fått upprättelse genom att de presterat något. Med “Edla Ädel” vill jag utmana föreställningen att man måste vara bra på något för att lyckas och få den där upprättelsen och samtidigt slå ett slag för snällheten. Som en del i berättelsen vill jag också på ett enkelt och jordnära sätt låta barn som, liksom mina, växer upp i kristna familjer få känna igen sig lite extra. Att ha en annan tro än sina kompisar, är - tro det eller ej- inte alltid så enkelt. Det är lätt att känna sig annorlunda. Böcker kan ha en stor betydelse för hur man uppfattar sig själv och vad som är norm i samhället, tänker jag. Därför vill jag ge barn i troende familjer en chans till igenkänning, på ett sätt som jag tyvärr känner att de ganska sällan får. Men, framförallt är det en bok för alla som är i Edlas ålder. Som kanske nyligen har flyttat. Som saknar kompisar. Som känner att alla andra är bättre på allt. Och som gillar att fundera vidare kring vad de just läst eller fått läst för sig…Min målsättning är att få ut ljudboken senast i mars.