Jag borde lyssna mer på Flugis; Hur miljömedveten jag egentligen är

Ljudboken Flugis (https://soundcloud.com/user-373223399/flugis) är inspirerad av framförallt ett av mina barn. Jag ska inte avslöja för mycket om innehållet för den som händelsevis skulle vilja lyssna själv tillsammans med sina barn. Men budskapet handlar om hur viktigt det är att värna om vår miljö genom att ta hand om våra sopor på rätt sätt. Manfred Nilsson får lära sig om sopsortering men får också uppmuntran för sin uppfinningsrikedom. Han har t.ex. gjort en båt av pizzakartong och en krokodil av en påsklämma.

Att använda gammalt skräp för att göra nya saker är ju faktiskt väldigt smart för miljöns skull. Kanske för plånbokens också. Men den som skrivit en barnbok om detta ämne, borde ju faktiskt rannsaka sig själv en aning. “Att leva som man lär”, som det så fint heter. I detta fall får jag väl snarare ställa mig frågan; Lever jag som Flugis lär?

När det gäller sopsortering, försöker jag att använda de sorteringsmöjligheter som finns i vårt gemensamma soprum (bor som sagt i hyresrätt). Tyvärr slarvar jag emellanåt och slänger mer saker bland hushållssoporna än vad jag borde. Grovsopor brukar vi dock lämna in på återvinningsstationen. Begagnade kläder som kan användas mer, lämnar jag oftast in till Röda korset eller till någon i släkten som vill ärva. Ett tag var jag duktig på att samla de trasiga och fläckiga kläderna i påsar och lämna in till någon butikskedja som ser till att textilierna återvinns. Men nu har jag dessvärre blivit sämre på det. Däremot har jag en liten Manfred Nilsson- ådra i mig! Det händer nämligen då och då att jag får ett roligt infall och återbrukar saker. Här kommer två exempel:

Praktiska necessärer att packa i och sortera det man vill ha med sig i handväskan. Jättesmidigt att flytta dem mellan olika väskor och man slipper rotandet efter saker man snabbt vill plocka upp. Idén har jag tagit direkt från min ena syster! Men i stället för att köpa nya, sydde jag egna av fickor från en trasig gammal jacka. Sömnad är dock inte min starkaste sida så titta inte på stygnen. Det viktiga är att det håller ihop i alla fall =)

Necessärer till barnen som jag säkert gjorde för ett par år sedan minst. På bilden syns en men jag gjorde två stycken. De här är dock inte gjorda av fickor utan av nederdelen av ett par byxben med dragkedja nertill. Resten av byxorna använder jag som shorts. Shorts brukar jag för övrigt göra av gamla byxor som fått hål på knäna eller som jag tröttnat på att använda som byxor. Det är ett väldigt smidigt återbruk!

Nu tar jag helg och hoppas att ni alla får en trevlig sådan!