Förskolans dag förtjänar en ballongprydd kind

I dag är det Förskolans dag. Skrivandet är ett fritidsintresse fast det betyder mycket mer för mig än så egentligen. Men just det är en annan historia som jag berättar mer om under fliken “Om”. Hur som helst är ljudböckerna här på Refus inget som jag får betalt för eller har som yrke, även om det såklart är en avlägsen dröm att kunna titulera mig “författare” utan tillägg som “amatör” eller “fritids…”. Till yrket är jag emellertid förskollärare. Egentligen examinerad “tidigarelärare” med behörighet både inom förskola och skola. Största delen av mitt yrkesliv har jag hittills arbetat som förskollärare. Det är ett givande yrke, framförallt genom alla fantastiska möten med barnen. Inom mig finns också en lärar-ådra vilket gör att jag även trivs bra med planering, reflektion, dokumentation, utvärdering med mera. Jag är stolt över allt positivt som sker i förskolan och över all omsorg och allt lärande som sker där. Samtidigt är det ett tufft yrke. Alltför många verksamma inom förskolans värld blir utmattade eller funderar på att skola om sig för att kunna arbeta med något annat. På min önskelista till framtidens förskola står framförallt två saker:

  1. Mindre barngrupper (ta Skolverkets riktlinjer på allvar)
  2. Mer tid för reflektion och planering

Får jag detta i present, då kommer jag att känna en stor lycka. Nästan lika stor som när jag om morgonen möts av “heeeej!!!” Och kramas om av glada barnarmar.

Ha en fortsatt fin förskolans dag!

Firar förskolans dag med ballong på kinden