Boktips för älvfantaster

Den här veckan tipsar jag om en serie älvböcker. Egentligen skulle man nog kunna säga att det är flera olika serier i samma serie. Böckerna handlar om flickorna Rebecka och Kristin som blir vänner med älvorna från Älvlandet. I varje bok drabbas älvorna av problem som den elake kung Bore och hans svartalfer orsakar. Tillsammans hjälper Rebecka och Kristin älvorna ur svårigheterna, t.ex. genom att hitta en försvunnen ädelsten eller ett magiskt djur.

Här hemma är det min snart 6-åriga dotter som fastnat för dessa böcker. Hon bryr sig inte ett dugg om ordningen i serien vilket gör att vi inte måste se till att ha hela serierna hemma. Även om varje serie hör ihop, går det bra att läsa i vilken ordning man vill. Jag som förälder är faktiskt också lite sådär barnsligt förtjust i böckerna. Min kritiska pedagog-hjärna ser dock att de är ganska stereotypa, t.ex. ur ett genusperspektiv. Alla böcker är dessutom uppbyggda på ungefär samma sätt, med ungefär samma grundstory med undantag från vissa detaljer. Personligen tycker jag att det finns något vilsamt i just det. Man vet vad man får och några sorgliga slut är ingenting man behöver oroa sig för.

Författare är Daisy Meadows. Vem, eller snarare vilka det är, kan du läsa mer om här: (https://sv.wikipedia.org/wiki/Daisy_Meadows) Den svenska översättningen av böckerna är utgiven på BWahlströms förlag. De finns också att köpa som e-böcker och då är förlaget Storytel Publishing. E-böckerna hittar du på t.ex. Adlibris och Bokus. Men mitt bästa tips är att leta efter älvböckerna på secondhand! Några av böckerna har jag hittat på köp/säljgrupp på nätet. När jag handlar i min favoritsecondhandbutik, brukar jag ha som vana att ta en runda förbi bokhyllorna och har där gjort många fina älvboksfynd!