Lollos loppis-tips

Från ganska många håll tycker jag att man hör röster som inspirerar andra till att handla mer på secondhand. I det här inlägget tänkte jag dela med mig av mina tips och tankar kring ämnet.

Varför välja secondhand

Till att börja med vill jag vara tydlig med att jag inte alls gör alla inköp på secondhand eller loppisar. Många gånger tar bekvämligheten överhanden och en beställning slängs iväg via shop-online eller så görs inköpen i vanlig butik. Hur bra jag är på att ta mig tiden att leta efter det jag söker på secondhand, går upp och ner i perioder. Men det här inlägget ska inte handla om de gånger jag gör ny-inköp utan om de gånger jag lyckas göra de bra valen och dessutom fynda.

Den sista meningen här ovan, innehåller egentligen svaret på frågan varför. Att handla begagnade saker är nämligen ett bra val ur miljösynpunkt. Dessutom tänker jag att jag “lurar” systemet lite. Systemet där bomullsodlare och sömmerskor far illa på grund dåliga arbetsförhållanden och låga löner för att vi ska kunna handla billiga kläder i butiken. Om secondhand verkligen är bättre ur deras synvinkel, har jag inga belägg för. Här är det mer mina egna känslor och mitt samvete som talar. För att påverka systemet borde såklart nyinköpen göras med stor eftertanke och jag borde vara beredd att betala mer pengar för t.ex. kläder som jag vet är hållbart producerade. Här kommer dock det snåla draget fram hos mig och secondhand känns som ett bra sätt att både göra bra val för andras skull och för den egna plånboken. Jag älskar nämligen att fynda!

Vad ska man köpa

Det beror såklart på vad du vill ha. En bil, porslin och prydnadssaker, kläder, möbler, cyklar, antikviteter, billiga saker…Här kommer några av mina tips på bra saker att köpa begagnat:

Min fina begagnade cykel

Cyklar. Cyklar är relativt dyra i nyinköp, i alla fall om man vill köpa en cykel av god kvalité. Särskilt barncyklar kan man tjäna på att köpa begagnat då barnen växer ur de olika storlekarna relativt snabbt. Secondhand-grupper på nätet är perfekta ställen att leta på!

Våra köksmöbler. I dag, flera år senare, är de betydligt mer slitna än på bilden. Men visst är de fina!

Möbler. När vi var yngre, min man och jag och inte hade så höga inkomster, handlade vi mycket mer möbler på secondhand än vad vi gör i dag. Då köpte vi begagnat för att det var billigt fastän möblerna egentligen inte passade vår stil. Mitt tips är därför att vara noga med dina val även om du handlar billiga möbler på secondhand. Stressa inte utan ta dig tid att leta efter det du verkligen tycker om.

Barnböcker

Böcker. T.ex. som jag skrev om för ett par veckor sedan. https://refus.se/2019/09/boktips-f%C3%B6r-%C3%A4lvfantaster/

Väskor

Väskor. En fin väska vill jag gärna ha men tycker att det är otroligt tråkigt att lägga pengar på. Begagnade väskor är relativt enkelt att hitta i bra skick.

Finklänning

Kläder. Det jag gillar allra bäst att handla på secondhand är kläder. Det är då det känns gott både i samvetet och i det ekonomiska sinnet, haha! Fina barnkläder är ganska enkelt att hitta på bytar-dagar och i vanliga secondhand-butiker. Här finns det en mängd kedjor och butiker att välja på. En del av dem använder sina intäkter till hjälparbete medan andra ger en slant tillbaka till inlämnaren. Även vuxenkläder har stor fynd-potential. Bra jackor till jobbet (förskollärare) har jag kommit över jättebilligt. Men även byxor och blusar med mera, har jag köpt till mig själv. Klänningen på bilden ovan är trots allt årets bästa klädfynd hittills. Jag tror att jag gav ca 69 eller 79 kr för den och den passade perfekt till sommarens båda bröllop som jag var gäst på.

Vad är ett fynd

För en del innebär nog fynd att hitta något med högt ny-pris till en billig peng på secondhand. För att jag ska klassa något som ett riktigt bra fynd, ska det också vara något som jag faktiskt behöver. Riktigt billigt ska det vara också. Det där med märken bryr jag mig inte ett dugg om men varan ska såklart vara i gott skick.

Hur gör man

Det kan vara svårt att hitta precis det man söker vid ett och samma tillfälle. Därför är ett tips att ha lite koll på vilka inköp du tror kommer att behöva göras i ett längre perspektiv. T.ex. har barnjeans en tendens att slitas snabbt vilket innebär att jag ofta tar en runda förbi byx-stången när jag besöker en secondhandbutik. Hänger det några bra jeans där, då slår jag till på ett köp.

Mina senaste fynd

Blusar i blå velour samt i brunt. Modernt och gammalt på samma gång.

Nyligen uppdaterade jag höstgarderoben med två blusar, köpta på Röda korset eller “RK” som jag skämtsamt säger ibland. 40 kr styck, kostade de. I modekedjorna har jag sett att det att hänger mycket bruna plagg nu i höst, t.ex.: https://www.lindex.com/se/7939997/, https://www2.hm.com/sv_se/productpage.0673677011.html Några plagg i velour verkar också finnas i butikerna, t.ex. här: https://www.zalando.se/inwear-voltaire-langaermad-troeja-in321d01j-n11.html Visst är det väl ändå bra att både brunt och velour går att hitta på secondhand!

Hoppas att ni här fått lite inspiration till att botanisera bland begagnade kläder och prylar. Önskar er en riktigt trevlig helg!