Uppstart och återblick

Uppstart 2020

Första arbetsveckan efter julledigheten är nu avklarad. Här hemma hörs det skramlande surret från en fullmatad tvättmaskin. Det är inte utan att man undrar hur tvättkorgar kan fyllas så snabbt. På fönsterrutan framför mig, har några regndroppar spridit ut sig. De rinner inte, bara sitter där en och en och påminner mig om att vintervädret fortfarande är ovanligt varmt. Nästan lite oroväckande varmt. Jag har läst om att ett par långtidsprognoser säger att kylan kommer i slutet av januari. Vi får väl se om det stämmer. Den här morgonen är i varje fall väldigt grå. Nästan lite deppigt grå.

Något annat som också är grått, fast mycket gladare grått, är de kolkriteteckningar som jag ritat färdigt till projektet “Sudden och kyrkan”. Näst på tur står inläsning av texten. Sedan får jag med varm hand lämna över resten till Niclas för hjälp med det tekniska arbetet att sätta ihop allt till en youtubefilm. Inför det kommande refus-året har jag lite olika spretiga tankar och idéer men faktiskt inga färdiga planer på vad jag ska skriva. Jag tänker mycket på människovärde, hur vi värderar varandra och kanske framförallt hur vi bedömer och bemöter barn. I “Edla Ädel” berör jag frågorna kring om det är viktigt att vara bra på något eller om det faktiskt räcker med att vara snäll, att ha ett gott hjärta. Men, funderar jag vidare, hur ska vi se på oss själva då vi inte ens lyckas med att vara snälla? Hur vill vi att barn ska se på sig själva och på varandra? Måste man alltid vara snäll för att vara bra nog? Ja, det är tankar som rör sig i mitt huvud och som jag skulle vilja få ner i en barnbok men med tankar och idéer är det ofta så att somliga blir kvar och får liv medan andra är flyktiga och snart flyger iväg på fladdriga vingar. Om någon av er som läser min blogg skulle ha några tips eller önskemål på sådant som ni tror skulle vara passande teman för mina berättelser, får ni jättegärna skriva det i kommentarsfältet här under.

Återblick 2019

När ett år tar slut och ett annat tar vid, hör det även till att blicka tillbaka och minnas det som varit. Vad hände då här på Refus 2019 egentligen? Här kommer några minnesvärda saker i en punktlista:

  • Tre barnböcker lades ut; Edla Ädel , Sommarstängt på Koförskolan och Sudden och pottan
  • Antalet lyssningar på soundcloud + youtube översteg 1000. I de stora sammanhangen betyder det givetvis ingenting. Men för mig betyder det mycket.
  • Bloggen blev hemsida. I slutet av 2018/början på 2019, fick Refus en ny form och blev hemsida.

Önskar er en trevlig helg!