Boktips Kerstin

Omslag Kerstin livet och döden

I dag tycker jag att det är dags för ett boktips igen. Den här gången delar jag det med värme för det här är barnböcker som jag verkligen tycker om.

Böckerna om Kerstin är en serie om just Kerstin som är i sjuårsåldern. Hon bor på landet tillsammans med sina föräldrar och katten Kattegatt. Historierna som utspelar sig är vardagsnära och rör både smått och stort i ett barns liv. Det handlar om kompisar, skolan, lärare, föräldrar och olika familjekonstellationer och livssituationer. Ibland tycker jag som är lite känslig, att språket blir lite grovt. Samtidigt gillar jag böcker som visar på hur verkligheten faktiskt är och inte tillrättalägger för mycket. Jag beundrar författarens förmåga att fånga barns känslor och tankar på ett sådant fantastiskt sätt att jag inte riktigt kan förklara hur bra det är, ni får helt enkelt läsa själva!

“Det konstigaste med att fylla år den tionde juni är att man aldrig riktigt vet hur det blir. Förra året var det redan sommarlov och Kerstin kunde fylla år fritt hela dagen. I år slutar skolan först på fredag. Det känns fel. Det borde vara förbjudet att gå till skolan på sin födelsedag” Kerstin - livet och döden, 2019 s.13).

Som vuxen dras jag liksom tillbaka i tiden och känner igen mitt barndoms-jag och blir påmind om hur mina egna barn förmodligen upplever sin tillvaro emellanåt. Min dotter, som är ungefär i Kerstins ålder, tycker också om dessa böcker. De är ganska långa och inte lättlästa böcker utan passar bra som högläsning - om man inte kommit extra långt i sin läsutveckling förstås. På en del uppslag finns svartvita bilder som passar jättefint ihop med berättarstilen. Vi har precis börjat läsa den tredje delen Kerstin - livet och döden. De första böckerna heter Det fina med Kerstin och Att vara Kerstin.

Författare är Helena Hedlund och Katarina Strömgård är illustratör. Böckerna är utgivna av bokförlaget Natur & Kultur.

Trevlig läsning!