V.9 2023 Boktips

Hej!

Mars blåste in i salongen som en lekande vind. Hon narras lite där hon dansar fram med serveringsfatet i famn. Hon bjuder på en plockbuffé av solstrålar, vårblommor, lervälling och isande kyla. Och äta, det måste vi! Det är bara att tugga i sig vad som bjuds varje dag. Sedan står syster April en bit där borta och fnissar. Hennes bjudningar brukar som bekant vara av än mer varierat slag. Fast de kommer ändå undan som rätt trevliga värdinnor just för att de tar över direkt efter de föregående lite mer kalla och bistra.

I dag tänkte jag faktiskt dela med av mig av ett boktips för alla er som har unga barn i internetålder. Det var en av mina svägerskor som först tipsade mig och sedan lånade jag boken på närmsta bibliotek.

Titel: Bästa värsta nätet. Bli säker och trygg på sociala medier, i chattar och spel
Författare: Maria Dufva
Min recension: Boken tar upp flera viktiga teman som berör barn som spenderar tid på nätet. Den visar på dilemman, obehagliga situationer som kan uppstå och vad som faktiskt är olagligt. Författaren tar upp verkliga exempel på sådant som faktiskt hänt barn och hur man kan göra för att minska riskerna på internet. Bokens språk är riktat direkt till barnen vilket jag tycker är bra. Jag tror att det blir lättare för barnen att ta till sig innehållet när det inte är riktat till en vuxen som sedan ska förmedla budskapet vidare. Positivt är frånvaron av moraliserande och pekpinnar om att nätet skulle vara något dåligt. I stället är grundinställningen att nätet ska vara något bra och att vi alla behöver hjälpas åt för att det ska vara så. Gång efter gång nämns att barnen ska berätta för en viktig vuxen om de upplevt något obehagligt på nätet. För oss som är vuxna, blir det en påminnelse om att vi måste ta vårt ansvar och se till att vi blir viktiga för de barn vi har omkring oss. En väldigt bra bok att läsa tillsammans med barnen och samtala kring det lästa efter varje kapitel.